od 7. měsíce

Mleté kuřecí maso s bramborovobrokolicovou kaší

suroviny:  1 kuřecí prsíčko, 1 vaječný žloutek, malá mrkev, jedna polévková lžíce hrášku, 2 brambory, 1 růžička brokolice, mletý kmín, rostlinný oléj, troška
                   kojeneckého mléka

postup:     Mleté kuřecí maso společně s hráškem a mrkví poduste v malém množství rostlinného oleje, podle potřeby podlijte vodou. K uvařenému masu a zelenině 
                   přimíchéjte rozšlehaný vaječný žloutek. Brambory uvařte společně s brokolicí a kmínem. Ještě teplé zalíjte kojeneckým mlékem a vidličkou rozmačkéjte 
                  na kaši.

 Polévka z ovesných vloček

suroviny: malá hrst ovesných vloček, 1 mrkev, 1 kedlubna, 3-4 kolečka pórku, 1 malá petržel, majoránka, kojenecká voda, 1 lž. rostl. oleje, čerstvá petrželová
                  nať.

postup:    Na lžíčce oleje velmi rychle poduste vločky, pór a zalijte kojeneckou vodou. Přidéjte nastrouhanou mrke, kedlubnu, petržel(nechte v celku), majoránku
                  a vařte do měkka. V průběhu vaření dolévéjte vodu dle potřeby. Po uvaření polévku rozmixujete (před mixováním výjměte petržel), nebo nechte tak       
                 (podle věku dítěte), posypte petrželovou natí. Můžete podávat i s kuřecím masem.

 Mrkvová kaše

suroviny: 2 mrkve, 1 kuřecí prso, 2 lžíce hrášku, kojenecká voda, sůl, oléj

postup:    Na drobno nakrájenou mrkev duste v malém množství oleje s vodou. Mírně polijte kojeneckou vodou a duste asi 10 min. Uvařené maso pomelte, mírně posolte a přidéjte mrkev. Rozmačkéjte vidličkou hrášek a déjte krátce dusit s mrkví. Podávéjte s bramborovou kaší.

 

 Kuře na písmenkách

suroviny: 10 dkg kuřecího masa, kousek kedlubny, kousek petržele, kousek pórku, kojenecká voda, špetka mletého kmínu, 150 ml kojeneckého mléka, 1 lžíčka
                  bramborového škrobu na zahuštění, těstoviny(písmenka), pár kapek rostlinného oleje.

postup:    Těstoviny uvařte ve vodě, sceďte a propláchněte studenou vodou. Kuřecí maso umyjte, nakrájéjte na malé kousky a vařte společně s mrkví, kedlubnou a
                  petrželí v kojenecké vodě doměkka. Do druhého hrnce déjte lžíčku rostlinného oleje a a zpěňte na něm nakrájený pór. Přidéjte uvařené kuřecí maso,  
                  kmín a malé množství vývaru, ve kterém se vařilo maso a zelenina. Přikryjte a krátce poduste. V kojeneckém mléce rozmíchéjte bramborový škrob, za
                  stálého míchání zahuštěné mléko přilijte k masu a promíchéjte. Hotovou maso - zeleninovou omáčku rozmixujte a polijte uvařené těstoviny.

 

 Granadýr

suroviny: 2 brambory, malé množství těstovin, pár kapek rostlinného oleje, petrželová nať, kojenecká voda, kousek mrkve

postup:    Brambory a mrkev uvařte a po uvaření rozmačkéjte. Těstoviny uvařte ve vodě, sceďte a posekéjte na drobno. Těstoviny promíchéjte s brambory.
                  Přidéjte nadrobno nakrájenou petrželovou nať a olivový oléj.

 

Koprová omáčka s bramborem

suroviny: 1 brambor, 150 ml kojenecké vody, kopr, pár kapek olivového oleje, 1 polévková lžíce bramborového škrobu, 100 ml mateřského nebo kojeneckého
                  mléka.

postup:    Brambor nakrájéjte na malé kousky a vařte ve vodě společně s koprem nakrájeným na drobno. Když  jsou brambory uvařené, přilijte mléko. Z polévky
                  odeberte 2 lžíce tekutin, ve kterých rozmíchejte bramborový škrob na hladkou kašičku a za stálého míchání polévku zahustěte. Do hotové polévky     
                  přidéjte pár kapek olivového oleje. Brambor v polévce rozmixujte nebo pomačkéjte. Můžete přidat i žloutek uvařený na tvrdo.

 

Krémová kuřecí polévka

suroviny: Vrchní část kuřecího stehna , 1 mrkev, 1petržel, 1 lžíčka dětské krupice, troška petrželové natě

postup:    Stehno zbavte kůžea společně s očištěnou mrkví a petrželí dobře uvařte, přidéjte drobně nakrájenou petrželovou nať a lžíčku dětské krupice. Vařte
                  ještě cca 5 min. Polévku odstavte, zeleninu pokrájéjte na menší kousky. Z kuřecího stehna oberte pěkné kousky a rozmixujte je. Masocpřidéjte k
                  polévce.

Kuře v mrkvové omáčce

suroviny:  kuřecí maso, 1 kávová lžíčka oleje, 2 lžíčky kojenecké rýžové kaše, 100 ml mateřského nebo kojeneckého mléka, 1 lžíčka nastrouhané mrkve

postup:     Kuřecí maso nakrájéjte na kousky a vařte spolu s kousky mrkve. V hrnci nahřéjte oléj, přidéjte 2 lžíčky kojenecké rýžové kašea 50 ml vody. Za
                   občasného míchání směs povařte, dokud nezhoustne. Přidéjte vařenou mrkev a kuře. Nechéjte vychladnou a přimíchéjte 50 ml mléka

Pomazánka z brokolice a květáku

suroviny: 80 g brokolice( květáku ), 10 g rostlinného tuku, petrželová nať

postup:    Brokolici očištěte, umyjte a uvařte nad parou do měkka. Potom spolu s rostlinným tukem ušlehéjte jemnou pěnu, do které vmýcháme nadrobno
                  posekanou petrželovou nať. Namažte na chleba.